Over Maria Dias

"Wie zijn geschiedenis niet kent, begrijpt zijn toekomst niet"

Diepgang

Inzicht

Acceptatie

Succes

Play Video

Het verhaal van mijn leven.

Mijn naam is Maria Dias. Mijn wieg stond in 1962 op de Kaapverdische eilanden. Ik ben de oudste van drie dochters en mijn jongste zusje kwam verstandelijk en lichamelijk beperkt ter wereld. Het leven daar was lang niet zo welvarend als in Nederland. Dat gaf niet, ik wist niet beter, maar het vormde de basis van wie ik ben en wat ik zou worden: coach met oog en oor voor het levenspad van mensen.

Als kind voelde ik mij vaak alleen.

De eerste 6 jaar van mijn leven was ik vaak bij oma, samen met neefjes en nichtjes. Dat was cultureel bepaald en heel normaal. Zij zorgde goed voor me, maar ik miste mijn ouders enorm en voelde mij vaak verlaten. Mijn moeder bleef bij mijn zusjes en mijn vader werkte zo veel als hij kon. Toen ik 6 was ging ik naar huis, naar mijn ouders. Ik paste op mijn zusjes. Mijn vader vertrok naar Portugal en werd daar gerecruit om in Nederland als gastarbeider bij Albert Heijn te gaan werken. Hij kreeg een goede baan, een zegen voor het gezin. Op mijn 11e herenigden ons met mijn vader en begon mijn leven als Kaapverdisch meisje in Nederland.

maria-dias-coaching-3

"Problemen zijn de prijs die je moet betalen voor vooruitgang"

Mijn vader zag een goede toekomst voor ons.

Hij kwam naar Nederland voor werk, wij konden de taal leren en studeren. Als oudste werd het mijn taak van alles te regelen voor het gezin. Verzekeringen, hypotheken, scholing, inschrijving bij dokter en tandarts etc…

Zo leerde ik al jong welke wegen ik moest bewandelen om instanties te bereiken. Ik regelde en zorgde en was al snel nergens meer bang voor. Een kwaliteit die me goed past als coach. En een kwaliteit die ik ontwikkelde door het systeem waar ik mij in bevond. Een kwaliteit die voor mij een onbewust patroon werd. Zoals ieder mens door de eigen levensloop in meer of mindere mate onbewuste patronen ontwikkelt en geconditioneerd raakt. Patronen en overtuigingen die je door bepaalde situaties hebben geholpen, dienen je later niet meer. Maar ze kunnen je belemmeren en zijn soms lastig af te werpen.

Door opstellingen te doen krijg je inzicht in wat een systeem met de mens kan doen.

Het heeft ook mij geholpen om te ontdekken waar mijn vroegere eenzaamheid, maar ook zelfredzaamheid vandaan kwam. Mijn vermogen tot het kunnen ‘lezen’ van mensen, al zonder woorden. Ik zie snel waar iets dwars zit.

Dat intuïtieve werken leerde ik in het contact met mijn zusjes voor wie ik al jong moest zorgen. In de contacten die ik voor mijn ouders legde met de buitenwereld, in een nieuw en vreemd land. In een andere cultuur en een andere taal. Het leverde me een sterke verbinding op. Ik voel me 100% Nederlands en 100% Kaapverdisch. Ook aan andere culturen pas ik me makkelijk aan omdat mijn uitgangspunt voor elk contact verbinding is.

“Ik loop in de voetsporen van zowel Nederlandse als Kaapverdische voorouders”

Gedurende mijn eigen leven en in mijn werk, ervaarde ik dat alleen praten over je problemen niet genoeg is. Om blijvend te veranderen, heb je een diepe verbinding met jezelf nodig. Diepgang, zelfinzicht en acceptatie zijn essentiële factoren voor succes en geluk in zowel je carrière als in je hele leven.

“Alleen met het hart zien we scherp; de essentie is onzichtbaar voor het oog”
-Saint Exupéry

Ik wist altijd al dat ik mensen wilde helpen, juist ook die mensen die iets zelf niet kunnen benoemen of zelf niet kunnen doen. Je hoeft niet zichtbaar ziek te zijn om je wel ziek te voelen. Iedereen heeft knelpunten in zijn leven. En iedereen kan ze vinden en oplossen.

Tijdens de coaching ontdekken we samen waar jouw valkuilen en kwaliteiten liggen en daarin balans te vinden. Ik leer je te verbinden met jezelf, met anderen en met je werk. Geen idee waar je moet beginnen? Je hoeft het niet alleen te doen. Ik ben er voor jou.

vignet-dias-coaching-wit

Opleiding
en ervaring

Maria is erkend en geaccrediteerd coach. Dat wil zeggen dat ze alle papieren heeft. Belangrijker nog is haar schat aan ervaring als zorgverlener en manager binnen het sociaal domein. Al 40 jaar combineert ze haar inzichten in belemmeringen en kwaliteiten om richting te geven in loopbaan en leven. Daarbij bedient zij zowel de werkgever als de (potentiële) werknemer.

Binnen de zorg ontwikkelde zij teams en gaf ze sturing. In stressvolle en dynamische omgeving leerde zij veel over groepsprocessen en verhoudingen onderling. Haar opleidingen in de zorg, pedagogiek, management en coaching én haar ervaring, geven Maria een overkoepelende kijk op de vraagstukken die spelen en de hulp die nodig is. De combinatie van een helikopterview en het vermogen op diepgaand niveau in te zoomen op het individu, dragen zorg voor de juiste aansluiting tussen mens, werk en organisatie.

maria-dias-coaching-2

De kracht van DIAS coaching

Diepgang

Je leert je échte
diepere ik kennen

Inzicht

Je krijgt inzicht om je
patronen te veranderen

Accepteren

Je leert jezelf en anderen
te accepteren

Succes

Je ervaart succes, doordat je
weer lekkerder in je vel zit

Waarom Dias Coaching?

 • meer zelfvertrouwen
 • meer zelfstandigheid
 • meer rust en concentratie
 • meer zelfsturende teams
 • minder ziekteverzuim
 • duurzame inzetbaarheid
 • meer focus en plezier

Waarom Dias Coaching?

 • meer zelfvertrouwen
 • meer zelfstandigheid
 • meer rust en concentratie
 • meer zelfsturende teams
 • minder ziekteverzuim
 • duurzame inzetbaarheid
 • meer focus en plezier
maria-dias-coaching-2