Omgaan met weerstand (deel 2): herkennen en omgaan met weerstand

omgaan-met-weerstand-600x600

Hoe herken je weerstand en hoe ga je er het beste mee om?

Omgaan met weerstand is een actueel onderwerp waar veel mensen in hun werk of privéleven mee te maken hebben. In ‘Omgaan met weerstand’ vind je een reeks van 3 blogberichten die over dit onderwerp gaan. In dit deel, deel 2, gaat het over het herkennen van weerstand en hoe je er het beste mee om kunt gaan.  

Een mooie metafoor

In deel 1 van de blogreeks ‘Omgaan met weerstand’ heb ik je verteld waarom veranderen gepaard gaat met weerstand. Nu ga ik je vertellen hoe je weerstand kunt herkennen en ermee om kunt gaan. Een mooie metafoor van Rabbi dr. Abraham Twerski is:

“Had een kreeft een dokter: hij zou nooit groeien”.

Waarom benoem ik deze metafoor? Een kreeft is een schaaldier en als de schaal door zijn groei te krap voelt, dan voelt hij spanning, pijn en stress. Om te groeien moet hij uit zijn oude, krap geworden schaal, zodat hij een nieuwe schaal kan maken waar hij verder in kan groeien. Deze activiteit herhaalt zich gedurende zijn groeiproces. Twerski zegt: als de kreeft een dokter had, kon hij niet groeien, omdat de dokter hem tegen de spanning, stress en pijn –die wordt veroorzaakt door groei- een pilletje zou geven om hem van zijn pijn te verlossen. Zo zou de kreeft gewoon door blijven leven in zijn te kleine schaal en zou hij nooit groeien.

Onzekerheid over het onbekende

Zo gaat ook met ons. Als wij mensen ons willen ontwikkelen en onze situatie willen veranderen, voelen wij spanning en stress. Dit komt omdat wij naar iets nieuws verlangen. We voelen ons onzeker over het onbekende en hebben rouw voor het oude dat wij achter ons moeten laten. Denk aan dat prachtige jurkje met maatje 34 in je kledingkast. Het past niet meer. Ondertussen heb jij namelijk al twee maatjes meer, maar dat jurkje met maatje 34 blijft in de kast. Je kijkt ernaar en rouwt er om en je hoopt ooit weer af te vallen. Dat gaat jaar in jaar, jaar uit en telkens als je naar het jurkje kijkt, voel je je een beetje depressief. Je durft het verleden niet los te laten en het heden niet te accepteren. Je blijft hangen en komt niet vooruit en je weerhoudt jezelf ervan om te genieten. Dat doet weerstand met je als je niet leert om met weerstand om te gaan.


Hoe kunnen we omgaan met weerstand, zodat we ons doel kunnen bereiken?

A) Herken en accepteer de weerstand

Een zekere mate van weerstand is goed en gezond. Herken de weerstand bij jezelf als die zich aandient. Onderzoek waar weerstand zit bij jou? Hoe merk je dat en wat voel je precies? Erken wat er is. Weerstand aanvechten betekent dat je je star aan je oude koers vasthoudt. Boos worden lost niets op en negeren ook niet. Constateer dat het er is en dat het een oorzaak en een reden heeft. Denk aan de albatros, die door optimaal gebruik te maken van weerstand (tegenwind) en met minimale inspanning (weven, techniek) overal komt waar hij wil zijn.

B) Beschouw weerstand als nieuwe, relevante informatie

Weerstand heeft ook een positieve kant. We kunnen feedback zien als ‘feedback’ over een veranderende situatie. Je wilt iets veranderen en je omgeving reageert erop. Ze triggeren jou en je voelt spanning. Misschien mis je nog informatie, kennis, vaardigheden overtuigingskracht of motivatie. Of misschien word je belemmerd door een negatieve overtuiging waarvan jij je nog niet bewust bent, of had je te hoge verwachtingen van jezelf. Onderzoek dus als het ware wat je van de weerstand kunt leren.

C) Weerstand als nieuw vertrekpunt

Als je de weerstand hebt onderzocht en geanalyseerd kun je het beschouwen als een nieuw ijkpunt. Oftewel, een nieuw vertrekpunt van waaruit je kunt vertrekken en nieuwe plannen kunt maken die je naar je doel gaat leiden.

D) Neem de tijd voor waardering en informatie

Neem de tijd om betekenis te geven aan de weerstand. Wat was er zo goed aan? Waartoe heeft het je gestimuleerd? Wanneer begon je je energie weer te voelen?

Samengevat: hoe zou je weerstand nu opnieuw kunnen definiëren? Dit is het antwoord: weerstand geeft ons nieuwe informatie en handige feedback die ons de gelegenheid geeft om bij te sturen. De onderliggende emotie biedt aanknopingspunten voor de herkomst en de waarde van de weerstand. Zo beschik jij over een nieuw ijkpunt om vanuit de ontstane afwijking een nieuwe koers uit te zetten richting je doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over omgaan met weerstand en leren hoe jij optimaal gebruik van weerstand kunt maken om je doelen te bereiken? Vraag dan gratis en vrijblijvend een inzichtgesprek aan. Blijf mijn blogs volgen voor meer verdieping en inspiratie.

In deel 3 van deze blogreeks vertel ik meer over de vier universele basis-emoties en hoe ze ons kunnen helpen of belemmeren.

Waarom Dias Coaching?

  • meer zelfvertrouwen
  • meer zelfstandigheid
  • meer rust en concentratie
  • meer zelfsturende teams
  • minder ziekteverzuim
  • duurzame inzetbaarheid
  • meer focus en plezier