Omgaan met weerstand (deel 1): weerstand en veranderen

Weerstand-omgaan-met-weerstand-600x600

Weerstand en veranderen, wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Omgaan met weerstand is een actueel onderwerp waar veel mensen in hun werk of privéleven mee te maken hebben. In ‘Omgaan met weerstand’ vind je een reeks van 3 blogberichten die over dit onderwerp gaan. In dit deel, deel 1, gaat het over weerstand en veranderen en wat de rode draad daarin is.  

Jij en de ander

Op het moment dat je verandert, ervaar je weerstand van jouw omgeving die daarop reageert. Denk bijvoorbeeld aan als je je anders gedraagt, door bijvoorbeeld ineens vaker ‘nee’ te zeggen en ruimte voor jezelf neemt. Omdat je dat nodig hebt voor je eigen ontwikkeling, dan blijft er minder ruimte over voor de ander en dát vindt de ander vaak niet leuk. Ze gaan zich er tegen verzetten en dan ervaar je weerstand.

Weerstand kan een wijze les zijn

Ik vertel je een kort verhaaltje over de weerstand die ik heb gevoeld toen ik begin 2017 besloot mijn baan op te zeggen om als zelfstandig coach en counseler verder te gaan.

Mijn besluit voelde diep van binnen goed. Ik kreeg er energie van! Ik zou werk gaan doen dat ik écht leuk vond. Ik voelde dat dat mijn droom was. Ik vertelde het aan de mensen in mijn omgeving en ik kreeg vaak reacties zoals: weet je het zeker? Hoe kun je je baan opzeggen? Ga je daar geen spijt van krijgen? Er zijn al zoveel coaches, denk je dat daar überhaupt nog genoeg werk is? Deze goed bedoelde opmerkingen hebben ook mij op een negatieve manier getriggerd en ook ik voelde weerstand. Dat ging gepaard met gevoelens van boosheid, angst en onzekerheid. Toch bleef ik vertrouwen hebben en heb ik doorgezet. Uiteindelijk heeft diezelfde weerstand er juist voor gezorgd dat ik mij goed ben gaan voorbereiden. Zonder die weerstand was ik misschien begonnen zonder een gedegen onderzoek, wat mij later waarschijnlijk meer moeite zou leveren. Als mensen nu zeggen: “Weet jij het zeker dat je als zelfstandig ondernemer gaat starten?” Dan zeg ik volmondig: “Ja”! Ik ben een goede coach en wat mij onderscheidt van anderen is mijn opleiding, mijn kennis en mijn persoonlijkheid.

Ze zeggen niet voor niets: zonder weerstand geen beweging, of, weerstand is de moeder van alle bewegingen.

Veranderen gaat niet vanzelf

Weerstand komt voort uit het besef dat wanneer iemand zijn situatie wil verbeteren, hij daar een prijs voor moet betalen. Hij of zij moet iets aan- of afleren. Veel mensen hebben moeite met het inschatten of ze die prijs wel willen betalen en of het de prijs, de moeite, de pijn en de energie waard is. Mensen in weerstand praten over zaken die er niet toe doen en vermijden pijnlijke onderwerpen. Weerstand herken je dan aan de stress en spanning die ontstaat.

Waarom voelen we weerstand? 

 • Mensen willen veranderen maar niet veranderd worden. Daarom verzetten ze zich tegen dwang.
 • Mensen voelen angst voor de heftigheid om overweldigd te worden en controle te verliezen.
 • Uit angst voor weinig of geen vertrouwen of dat het vertrouwen beschaamd wordt.
 • Angst om met jezelf aan de slag te gaan voor de confrontatie met je kwetsbaarheid.
 • Gevoelens van schaamte jezelf bloot te geven.

Omgaan met weerstand

Weerstand is eigenlijk geen bruikbaar begrip, want het houdt negatieve associaties in (het lukt mij niet, ik wil het niet, ik kan het niet, het doet te veel pijn, het geld is op, zo doen we dat nooit, enzovoort). Het is een en al belemmering en hindernis. Maar ook in het dagelijkse leven op het werk ervaren we op allerlei manieren weerstand en tegenwerking van anderen. Maar zeker ook binnen in onszelf, al dan niet bewust. Als we weerstand ervaren worden we vaak boos, gefrustreerd of teleurgesteld, omdat we het bereiken van ons doel in gevaar zien komen. Maar is dat wel zo? Weerstand, wat moeten we er mee?

Meer weten?

Wil je meer weten over weerstand of wil jij beter leren omgaan met weerstand bij jezelf of in je werk? Vraag dan een gratis en vrijblijvend inzichtbesprek aan. Blijf mijn blogs volgen voor meer verdieping en inspiratie.

In deel 2 van Omgaan met weerstand, vertel ik meer over omgaan met weerstand en de relatie tussen weerstand en emoties.

Waarom Dias Coaching?

 • meer zelfvertrouwen
 • meer zelfstandigheid
 • meer rust en concentratie
 • meer zelfsturende teams
 • minder ziekteverzuim
 • duurzame inzetbaarheid
 • meer focus en plezier