Ik ben voel mij niet begrepen en raak mijn zelfvertrouwen kwijt. Hoe ga ik hiermee om?
Ik wil doen wat ik leuk vind, wat plezier geeft en wat ik fysiek en mentaal aankan. Hoe vind ik werk dat bij mij past?
Ik heb moeite met de veranderingen op mijn werk en ben bang om mijn baan te verliezen of niet gehoord te worden. Wat nu?
Waarom coaching en training voor Medewerkers in de Zorg?
Als Medewerker in de Zorg probeer je je iedere dag volledig in te zetten voor je patiënten. Dat is soms best moeilijk, want patiënten en hun dierbaren kunnen veeleisend zijn en hoe sta je dan stevig in je schoenen? Ook heb je te maken met je collega’s en je leidinggevende. Hoe zorg je ervoor dat zij jou begrijpen en waarderen, dat je je grenzen aangeeft en dat je na een dag werken genoeg energie over hebt voor je privéleven? Worstel je met deze gedachtes? Dan is het tijd voor coaching of training.
Type trajecten
INDIVIDUELE COACHING richt zich op je persoonlijke groei. Thema’s die vaak bij Zorgmedewerkers aan de orde komen zijn: angsten, burn-out, ziekteverzuim /re-integratie, balans werk en privé, relaties en verlies. Vragen waar veel Zorgmedewerkers mee rondlopen, zijn: “Hoe geef ik beter mijn grenzen aan bij patiënten, collega’s en mijn leidinggevende?”, “Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen en doe ik werk waar ik goed in ben en wat ik leuk vind?”, maar ook “Ik heb moeite met veranderingen in mijn werk, wat kan ik het beste doen?” of “Ik voel mij vaak niet begrepen, vanwege mijn andere (culturele) achtergrond en hoe ga ik hiermee om?” De coaching wordt helemaal op jouw hulpvragen afgestemd. Je leert om je ‘ineffectieve gedrag’ om te zetten naar ‘effectief gedrag’. Samen zoeken wij naar de disbalans in je situatie en gaan aan de slag met je stagnerende overtuigingen.
TEAMCOACHING gaat over de groepsdynamieken in je eigen team. Jij als Medewerker in de Zorg leert welke rol je in je team inneemt. Maar dat geldt ook voor je andere collega’s en leidinggevende. Samen gaan jullie aan de slag om in kaart te brengen welke invloed ieder teamlid heeft op het team. Jouw kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen en ook van je collega’s en leidinggevende worden zichtbaar gemaakt. Met teamcoaching leer je om jouw aandeel in het team te vergroten en om bewust te zijn van jouw kracht en aanwezigheid. Alles voor een succesvol draaiend team.
INTERVISIE is het bespreekbaar maken van onderwerpen waar men binnen teams elkaar niet over durft aan te spreken. Het gevaar is dat er een roddelcultuur ontstaat, waarin onuitgesproken irritaties, misvattingen en angsten aan de orde van de dag zijn. Om dit te doorbreken leer je tijdens de intervisie om als teamlid te praten over waar je mee zit. Er wordt toegewerkt naar een open communicatie binnen je team, waarin jij en je collega’s zich vrij en veilig voelen om te communiceren. Het doel van intervisie is dat jij als Zorgmedewerker optimaal kunt functioneren in een werkomgeving met een open en heldere communicatie.
TRAINING die zich volledig richt op het aanleren van concrete vaardigheden, zoals feedbacktraining en conflicthantering.
Mijn ervaring
In mijn 38 jaar werkervaring in de zorg ben ik 18 jaar Medewerker in de Zorg geweest. Daarin heb ik veel geleerd over hoe je je het beste staande kunt houden binnen je team met collega’s en leidinggevende. Ook vergt het in contact staan met patiënten en hun dierbaren veel van je flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ik ben alle facetten tegengekomen waar je als zorgmedewerker mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld, angsten, onbegrip, problemen in je privésituatie, het in balans houden van werk en privé, weerstand tegen veranderingen, maar ook het ontdekken van je talenten en waar je het meeste plezier uit haalt. Ik help je graag met al deze onderwerpen – Maria Dias
Werkwijze coaching voor Medewerkers in de Zorg:
Het standaard individuele coachingstraject bestaat uit maximaal 10 sessies en is als volgt opgebouwd:
1) Aanmelding (telefonisch of via de website)
2) Een gratis kennismakingsgesprek van een uur om te bespreken ‘wat er bij je leeft’
3) Jij (of je leidinggevende) ontvangt een offerte en de Algemene Voorwaarden van Dias Coaching
4) Uitleg van het traject, inclusief geheimhouding en omgangsvormen binnen het traject
5) Wij maken samen afspraken over verwachtingen en verantwoordelijkheden
6) Er wordt een samenwerkingscontract opgesteld dat wordt ondertekend
7) Aanvang van de sessies, waarbij elke sessie 2 uur duurt. Dit bestaat uit 30 minuten voorbereiding en 1½ uur gesprek. Je kunt kiezen uit 1 sessie per week of 1 sessie per 2 weken.
Werkwijze Teamcoaching:
Teamcoaching bevat veel maatwerk. De aanpak is sterk afhankelijk van de specifieke situatie. In een eerste kennismakingsgesprek bespreken wij gezamenlijk de situatie en het doel dat we willen bereiken.
Tarieven:
Het tarief voor coaching is € 125 per uur en voor de trainingen is op aanvraag.