Verlatings- of bindingsangst? Zo overwin je hechtingsproblemen.

verlatings-bindingsangst-600x600

Bindingsangst – tegenwoordig is het vaak een laconieke term om een mislukte date mee te omschrijven. Emotioneel slecht gesprek? Twijfels over de toekomst? Bindingsangst. Zo’n hechtingsprobleem zit echter dieper dan het ‘niet samen kunnen zijn met iemand’. Vaak ontstaat een hechtingsprobleem al op jonge leeftijd en suddert het bij volwassen door in eenzaamheid. Dat maakt het jarenlange patroon soms lastig te doorgronden. Het kán gelukkig wel. Wat is een hechtingsprobleem? En hoe kun je verlatings- of bindingsangst overwinnen?

Wat zijn hechtingsproblemen?

Hechtingsproblemen ontstaan vaak al in de jeugd. Als kinderen het gevoel krijgen dat ze niet gehoord en gezien worden door hun omgeving, geeft dat het gevoel dat ze er alleen voor staan. Is er iets serieus aan de hand? Dan zullen ze voor hulp ook niet meer aankloppen bij ouders of verzorgers. Ze maken zich mentaal los, terwijl ze hen toch écht nodig hebben in hun leven.

In veel gevallen leidt dat tot overcompensatie: kinderen gaan zich op een manier gedragen om toch de zorg van de ouders te winnen. Extra hard werken en de ouders op een voetstuk plaatsen, bijvoorbeeld. De eigen grenzen beschermen, dat kennen ze nog niet. Het kind blijft zoeken naar bevestiging, krijgt dit niet (of niet genoeg) en wordt steeds afhankelijker. En dat slijt erin: ook op latere leeftijd zal hij of zij dat gedrag vertonen in relaties. Grote kans dat diegene blijft investeren in ongezonde relaties, of gezonde relaties afstoot.

Met de ervaringen van vroeger in het achterhoofd, zijn mensen vaak bang om zich te binden. Een logische gedachte: ze denken dat ze er niets voor terugkrijgen en ontwikkelen zo bindingsangst. Geven zonder iets te ontvangen – daar bloeit natuurlijk niemand van op. Of ze klampen zich door die trauma’s juist vast omdat dat is wat ze gewend zijn, verlatingsangst dus. Verlatings- en bindingsangst zijn geen uitzonderlijke, onbekende scenario’s. Er zijn zelfs experts die beweren dat iedereen in ieder geval een béétje hechtingsproblemen heeft. Gek is het dus allerminst. Herken je hechtingsproblemen bij jezelf? Dan is dat al een mooi begin om ze te boven te komen.

Verlatings- of bindingsangst overwinnen? Zo doe je dat.

1. De diepte in

Begin met het belangrijkste: ga na wat de kern van je probleem is. In het ideale geval ga je het gesprek aan met (een van) je ouders of verzorgers; misschien weten zij of er aan het begin van je leven iets is gebeurd waar je nu de effecten van merkt. Als baby, en zelfs als foetus, ben je namelijk al bezig met overleven. Verschillende gebeurtenissen kunnen je een onveilig gevoel geven. Kun je het ze niet vragen? Probeer dan zelf de diepte in te gaan en je momenten (of verhalen over momenten) te herinneren die aanleiding geven tot afstoten of vastklampen.

2. Praat

Met degene waarmee je een relatie, vriendschappelijk of niet, aangaat. Zorg dat de ander op de hoogte is van je ervaringen, dan zal diegene ook meer begrip en geduld hebben. Heb het dan ook over manieren om het samen aan te pakken.

3. Praat nog meer

Het lijkt zo zomaar dé sleutel tot succes. En dat is het in zekere zin ook. Praat met mensen waar je problemen in het verleden een obstakel zijn geweest. Misschien kunnen zij met je meedenken over patronen of oplossingen die destijds gewerkt hebben.

4. Stap uit je comfortzone.

Eng, maar effectief. Lijkt open zijn over je onzekerheden je vreselijk spannend? Vertel het. Wil je absoluut geen weekend in je eentje zijn? Doe het toch. Met kleine stappen laat je zo’n relatie toch groeien.

5. Visualiseer.

Denk aan wat je wil. Dat klinkt misschien heel geitenwollensokkig maar het kan werken: door kraakhelder voor je te zien hoe je zou willen dat de relatie met iemand is, werk je ook onbewust toe naar dit doel. Visualisatie is zelfs een hele filosofie waar sommige mensen heilig in geloven.

6. Professionele hulp.

Schakel professionele hulp in om je verlatingsangst of bindingsangst te overwinnen. Een psycholoog of coach zal je helpen je negatieve patronen te herkennen en die te doorbreken. Soms heb je je doel al met een paar sessies bereikt.

De kern van gezonde, evenwichtige relaties zit ‘m samengevat in twee belangrijke punten: zelfreflectie (hoe kijk je naar relaties, waar komt dit perspectief vandaan en wat heb je nodig) en de juiste tegenstander (degene waar je de relatie mee vormt). Want: niet iedere verbinding is de moeite waard. Soms spreekt je onderbuikgevoel nou eenmaal boekdelen…

Ben je nieuwsgierig naar wat een coach voor jou kan betekenen?
Vraag dan een inzichtgesprek aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Waarom Dias Coaching?

  • meer zelfvertrouwen
  • meer zelfstandigheid
  • meer rust en concentratie
  • meer zelfsturende teams
  • minder ziekteverzuim
  • duurzame inzetbaarheid
  • meer focus en plezier